אשקלון: פונו כיתות החשופות לקרינה גבוהה
ראש עיריית אשקלון הורה לפנות כיתות בבית ספר החשופות לקרינה מקו מתח גבוה ופוגעות בבריאותם של התלמידים. לימודים יועתקו למתנ"ס.
אורנית עצר, פרסום ראשון: ט"ז בכסלו תשע"ד, 19/11/13 08:53
מפנים את הכיתות
עיריית אשקלון
כמעט ארבע שנים לאחר שנחשף כי תלמידי בית הספר הממלכתי-דתי 'נווה אילן' באשקלון חשופים לקרינה בלתי מייננת, בשל סמיכות מבנה בית הספר לקו מתח גבוה של חברת החשמל, החליט השבוע ראש עיריית אשקלון החדש, איתמר שמעוני, לשים קץ לפרשה ולפנות עוד השבוע את כל הכיתות מהן נשקפת סכנה של חשיפה לקרינה מקו המתח הגבוה.
שמעוני קיבל את ההחלטה בתום מרתון של דיונים שקיים במהלך הימים האחרונים בלשכתו בעירייה, ולאחר שלמד מקרוב את הנושא, שהתברר כי הוא מתגלגל במסדרונות העירייה משנת 2009, מול כל גורמי המקצוע בעירייה, במשרד לאיכות הסביבה, באיגוד ערים לאיכות הסביבה, בחברת החשמל, ובבית הספר.
הטיפול בנושא קיבל השבוע קדימות גם בשל החמרה בהמלצות החשיפה של המשרד להגנת הסביבה לקרינה שדה מגנטי. המלצות הסף החדשות מגבילות חשיפת תלמידים מעל גיל 15 לעד 4 מיליגאוס למשך 24 שעות ברציפות וחשיפת תלמידים שמתחת לגיל 15 לפחות מ-4 מיליגאוס.
בדיקות עוצמת קרינת שדה מגנטי שבוצעו בבית הספר 'נווה אילן' בשנת 2009 חשפו כי הקרינה הנפלטת מקו המתח העליון המקביל לבית הספר, שעוצמתו 161 קילוואט, עומדת על 13 מיליגאוס צמוד לגדר בית הספר הסמוכה לקו המתח. במגרש המשחקים המערבי של בית הספר רמות הקרינה שנמדדו נעו בין 7-10 מיליגאוס. בקיר המערבי של מבנה הכיתות כ-18 מטר ממרכז קו המתח, רמות הקרינה הגיעו ל-7 מיליגאוס. בכיתות המערביות של בית הספר רמות הקרינה נעו בין 4-7 מיליגאוס.
ביום א' השבוע כינס שמעוני בלשכתו נציגים מכל הגופים הנוגעים בדבר וביקש מהם להציג בפניו פתרונות אפשריים לבעיה המסכנת את בריאות התלמידים. בפני שמעוני הוצגו מספר פתרונות אפשריים, אך לאחר שהתברר כי יישומם עשוי להימשך זמן רב מידי, החליט שמעוני לנקוט בצעד חריג והורה על סגירת כל הכיתות החשופות לקרינה לאלתר, ולפנות את התלמידים הלומדים בהן למתנ"ס הסמוך 'נווה אילן', עד שיבוצעו עבודות להפחתת עוצמת הקרינה מקו המתח הגבוה.
עוד באותו בוקר קיים שמעוני סיור בבית הספר עם מנהלת בית הספר, אריאלה אלבז, יו"ר ועד ההורים של בית הספר, חיליק קרוואני, אורי גולדשטיין, רכז קרינה ואיכות אוויר באיגוד ערים לאיכות הסביבה וקרן ארז, מנהלת איגוד ערים לאיכות הסביבה אשקלון. לראש העיר נלוו גם הרב יעקב אביטן, הממונה על החינוך בעירייה, וחבר המועצה, יורם שפר, הממונה על ההנדסה ועל איכות הסביבה.
מנהלת בית הספר, שהתריעה לא מעט בעבר בפני עיריית אשקלון על הסכנה הנשקפת לילדים, פנתה פעם אחר פעם לרשות המקומית, כדי שזו תמצא פתרון מעשי לבעיה החמורה. לאחר שפניותיה לא נענו, נקטה ביוזמה מקומית והורתה שלא להפעיל את הכיתות המערביות בבית הספר הפונות לקו המתח הגבוה כ'כיתות אם' אלא רק כ'כיתות ספח', בהן תוגבל שהות התלמידים לשעות ספורות ביום בלבד.
"לצערי, החלטות שביצוען היה באחריות עיריית אשקלון לא בוצעו עד כה, ולמרות הנתונים שהצגנו להורים על כך שרמת הקרינה בבית הספר גבולית, רבים מהם החליטו להוציא את ילדיהם מבית הספר", כתבה המנהלת במכתב ששיגרה בחודש אוגוסט האחרון לעיריית אשקלון. "הורים אחרים עדיין משאירים את ילדיהם בבית הספר כיוון שהם אינם מוכנים לוותר על החינוך הממלכתי-דתי, אך הם מדברים על כך כל הזמן ומביעים את חששם. אני צופה כי בעוד מספר שנים, במידה ולא יינתן מענה מתאים, יישאר מבנה יפה ומושקע ללא תלמידים".
במהלך הביקור גילה שמעוני כי על אף העובדה שהכיתות המערביות עדיין חשופות לקרינה, ילדים עדיין לומדים בהן. הנהלת בית הספר הסבירה כי על פי הנחיות איגוד ערים לאיכות הסביבה, הכיתות הללו כבר לא משמשות כ'כיתות אם' בהן התלמידים מבלים את רוב שעות היום, וכעת הן משמשות רק כ'כיתות ספח', בהן התלמידים מבלים זמן מועט שאינו מסכן את בריאותם ושלומם.
עוד באותו הרגע הודיע שמעוני להנהלת בית הספר כי הוא אוסר על המשך שהיית התלמידים בכיתות הללו והורה לנעול אותן, עד שיימצא פתרון לחשיפה לקרינה מקו המתח. כמו-כן, ביקש שמעוני ממנהל מתנ"ס 'נווה אילן' הסמוך, גד מנור, למצוא במבנה שלו חדרים שיכולים לשמש כ'כיתות ספח' עבור תלמידי בית הספר ושירחיקו אותם ככל הניתן מאזור הסכנה.
בתום סיור שערך במתנ"ס התרשם שמעוני כי המקום אכן יכול לתת מענה הולם ולו באופן זמני ל'כיתות הספח' שיפונו מבית הספר, ולאחר שהשתכנע כי התנאים במקום אכן ראויים לקליטת תלמידים, הורה להנהלת בית הספר להיערך לפינוי 'כיתות הספח' המסכנות את בריאות התלמידים עד ליום ד' השבוע.
בתוך כך, ביקש שמעוני לכנס את הורי התלמידים בבית הספר עוד באותו ערב, ולהציג בפניהם את הפתרונות המגבשים במטרה לתת מענה לבעיה. "אני יכול להבטיח לכם הערב", אמר שמעוני להורים, "שבית הספר ממ"ד 'נווה אילן' יהיה בית ספר בטוח לילדיכם. אני יודע שהפרשייה הזו מתגלגלת במסדרונות העירייה משנת 2009, אבל אני לא נמצא כאן כדי לחפש אשמים או כדי להסתכל אחורה. ברגע שנודע לי שנשקפת סכנה לילדים, לא חשבתי פעמיים. ההחלטה שלי חד משמעית - לא ילמדו ילדים בכיתות המסכנות את בריאותם. אני מודה למנהל מתנ"ס 'נווה אילן' על שהואיל למצוא עבור תלמידי בית הספר פתרון להמשך הפעלתו הסדירה של בית הספר, ומיום רביעי הקרוב יועתקו כל 'כיתות הספח' בהן מתקיימים חוגים, שיעורי ההעשרה ותגבור למתנ"ס, למקום בטוח יותר עבור הילדים", בישר שמעוני להורים.
עוד הוסיף שמעוני כי על פי מדידות שנעשו באחרונה, גם חלק ממגרש הכדורסל בבית הספר חשוף לקרינה מכבל המתח הגבוה, ולכן תיבחן אפשרות למתוח גדר שתמנע גישה של תלמידים לאזור הבעייתי. בחצר בית הספר כבר הוקמה בעבר גדר המונעת מתלמידים להתקרב לאזור הנחשב מסוכן, אולם נראה כי הסכנה נשקפת להם לא רק מחצר בית הספר אלא גם ממגרש המשחקים.
"אני מתייחס לכל ילד מילדיכם כאילו היה הילד שלי, וכמו שהייתי רוצה שהילד שלי יהיה בטוח ושלא נשקפת כל סכנה לשלומו ובריאותו בבית הספר, כך אני רוצה שגם הילדים שלכם יהיו בטוחים בבית הספר שלהם", אמר שמעוני להורים המודאגים.
שמעוני ציין בפני ההורים כי נכון להיום קיימות מספר חלופות לפתרון הבעיה, אף אחת מהן לא נותנת מענה מיידי, וכולן דורשות הוצאה כספית לא מבוטלת. אחת האפשרויות שנבדקה היא הטמנת קו המתח הגבוה באדמה, אולם מדובר בפרוייקט שעלותו עשויה להגיע למיליוני שקלים ומשך זמן העבודות צפוי להימשך לפחות שלוש שנים.
אפשרות אחרת שעלתה היא העתקת הקו לאזור המרוחק מבית הספר, אולם גם הפתרון הזה יקר ודורש זמן רב לביצוע בשל שינוי תב"ע נדרשים. פתרון אחר שנבחן הוא בניית כיתות חדשות בשטח בית הספר או הצבת מבנים יבילים הרחק מקו המתח, אולם נראה כי הפתרון המסתמן כיום הוא ציפוי קו המתח בחומר מיוחד המפחית באופן משמעותי את עוצמת הקרינה הנפלטת ממנו. מדובר בפתרון הדורש את זמן הביצוע הקצר ביותר באופן יחסי, כארבעה חודשים, ועלותו נאמדת בכ-800 אלף שקלים.
שמעוני הבהיר עוד כי צפויות לעירייה עלויות נוספות כתוצאה ממעבר התלמידים ללימודים במתנ"ס, אולם העירייה תישא בכל ההוצאות הנדרשות ולא תרשה עוד מציאות שבה נשקפת סכנה לבריאותם של הילדים. "יש מחיר לפתרונות שאני מבקש ליישם שם, ואני מתכוון לשאת בו. אין לי שום כוונה לחסוך כספים על חשבון הבריאות של הילדים שלנו. נמצא את הכסף כדי להבטיח את בריאותם ושלומם, ונשיב להוריהם את השקט הנפשי שהם זכאים לו. אני מבטיח לכם שלאחר סגירת הכיתות המערביות בית הספר יהיה בטוח ללימודים, ולא נשקפת כל סכנה לבריאות התלמידים. לאחר שנפתור את בעיית קו המתח בזמן הקרוב ישובו התלמידים לבית הספר. זו התחייבות שלי".
תודה רבה על המידע.
ReplyDeleteאני חושב שזה חשוב מאוד לדאוג שבתי ספר וגנים אינם נמצאים במקומות עם חשיפה גבוהה לקרינה. אני גם חושב שזה דבר אשר באחריות המדינה לדאוג לו, לעשות בכל בית ספר מדידת קרינה ולראות האם יש חשיפה ברמה גבוהה של ילדנו לקרינה.
ישנם דרכים רבות למגן את בתי הספר ואת הגנים מפני נזקי הקרינה. דבר ראשון שצריך לעשות זה בדיקת קרינה ממכשירים בבית, בבית הספר ובגנים. אם נמצא מכשיר אשר פולט קרינה ברמה גבוהה יש להיפטר ממנו ולהחליף בצורה מיידית (הכל באחריות המדינה). אם נמצא מכשיר אשר האפשרות היחידה זה לתקן אותו צריך לדאוג שיהיה מעקב חודשי של מודד קרינה מוסמך על מנת שיראה שהמכשיר לא חזר לפלוט רמות גבוהות של קרינה.